אטיקה ההיסטורית – הכל על טיולי יום מאתונה
חבל הארץ של אטיקה Attiki הוא המרכז המסחרי והתרבותי של יוון, גם ההיסטורית וגם המודרנית. המחוז של עיר הבירה אתונה הוא לשון יבשה שמוקף בכל צדדיו בגופי מים שהיו נתיבי השייט של גיבורי המיתולוגיה. בחלקה המערבי גובלת אטיקה בבויאוטיה, חבל הארץ של העיר תביי ההיסטורית.
- באטיקה שפע של אתרים היסטוריים ומיתולוגיים (מלבד אתונה), שפע של אתרי חפירות ארכיאולוגיות והמוני חופים קטנים שבעיקר אהודים על תושבי אתונה כמקום לנופש קצר מחוץ לכרך הצפו
- בטיול באטיקה ניתן לשלב את כל האוצרות הנדירים ששרדו מהעת הקלאסית, זאת מבלי לצאת למסעות ארוכים הרחק מאתונה
כמה ימים צריך לטיול באטיקה?
באטיקה רובם של האתרים מושלמים לטיול יום מחוץ לכרך הסוער של אתונה (מלבד קורינתוס – השער לפלופונסוס). אם אתם מתכננים טיול היקפי מסביב לאתונה, תקדישו לאטיקה יומיים של טיול.
מה חייבים לראות ולעשות באטיקה?
- אתונה
- לחזור לעולם הקלאסי במקדש פוסידון בכף סוניון
- לתור את הנמלים השוקקים של פיראוס
- לחוות את ראשית החקלאות באתר הארכיאולוגי באלאוסיס
- בטן-גב בחופים של רצועת חוף אטיקה
- מסעדות הדגים של ראפינה
לכל המידע על טיול באתונה, איך להגיע? איפה ללון? והיכן לבקר?
למציאת מקום לינה מושלם עבורכם באתונה, הקליקו כאן…
למציאת דיל לאתונה – טיסה + מלון מרכזי + העברות, הקליקו כאן…
להזמנת כרטיס טיסה לאתונה, הקליקו כאן…
מהי אטיקה?
- חבל הארץ של אטיקה הוא המרחב הכפרי שסובב את הבירה אתונה, המחוז ההיסטורי הוא אחד המרחבים החשובים ביותר בהיסטוריה של יוון.
- חבל הארץ היום מוגדר גם כמחוז, אחד משלושה-עשר המחוזות המרכיבים את המדינה היוונית
- מחוז אטיקה כמובן הוא המאוכלס ביותר, בעיקר בשל תושבי מטרופולין אתונה
- אטיקה גובלת ממזרח בים האיגאי, מדרום במפרץ הסארוני, מדרום-מערב בלשון היבשה שמובילה לקורינתוס ומשם לפלופונסוס ומצפון ומערב עם חבל הארץ ההיסטורי של בויאוטיה, שם תביי
- מצפון גם גובלת במפרץ הדרום אאובואי, שמעברו השני האי הגדול אאובויה (אביה)
- במרחב המצומצם סביב אתונה, כולל האיים של המפרץ הסארוני – סלמיס ואגינה, התרחשו חלק נכבד מסיפורי המיתולוגיה היוונית
האתרים בחבל הארץ נהנים מזרימת תיירות ענפה בעיקר בשל הקרבה הנוחה לבירה אתונה. אתרי אטיקה הם המקום האידיאלי לטיול יום מחוץ לאתונה, או טיול מאורגן באוטובוס או רכב, או הפלגה לסלמיס או אגינה למשל.
טיול באטיקה
- הטיול באטיקה קשור קשר אדוק למטרופולין הענק שבלב המחוז
- אתונה הבירה היא יעד התיירות מספר אחד של יוון היבשתית.היעד המוביל בחצי האי הבלקני לטיול אורבאני שכולל אוכל, שופינג, אתרים בפרופיל גבוהה ועוד
- את הטיול באטיקה תשלבו עם אתונה, אין הרבה ברירה. ניתן לצאת לטיולי יום מתוכננים, כל יום לכיוון אחר ממרכזה של אתונה
הדרך הכי נוחה לתור בכל אתרי אטיקה היא בתכנון של טיולי יום שיוצאים מאתונה, שמחולק ל-2:
- ביום הראשון נסיעה מעגלית באתרים שממזרח לעיר על ציר צפון-דרום (ממקדש אורופוס מצפון ונסיעה דרומה לאורך חוף הים האיגאי דרך בראורון וסוניון ולחזור לבירה דרך חוף אטיקה)
- ביום השני לתור מערבה מאתונה (מפיראוס וסלמיס, לאלאוסיס ומשם צפונה לכיוון הר פרניתה)
לחיפוש דיל מושלם לטיול באתונה – טיסה + מלון + העברות, הקליקו כאן…
מפה של אתיקה
כל מה שיש לראות ולעשות באטיקה
אתונה
אתונה בירת יוון היא אחת הערים החשובות ביותר בהיסטוריה של האנושות. הבירה הבלתי מעורערת של העולם הקלאסי, אולי השיא של רוח האדם ותרבותו הנעלה, היא כיום כרך תוסס ועמוס הנושא על גבו את המורכבות של יוון המודרנית. בליבה של הבירה היוונית ההיסטורית עומדים זה מול זה אתרי מורשת שהציתו את התרבות המערבית כולה, לצד אווירה אורבנית מתקדמת וגם לא מעט תחלואים עירוניים ופוליטיים.
המורכבות של אתונה בין עבר והווה היא שיוצרת עיר כל-כך מרתקת ומפעימה שלעיתים קצת קשה לעכל. עיר עמוסת תיירים שמטפסים לאקרופוליס לחוש משהו מעירו הקלאסית של פריקלס, משם יורדים לרחובות הים תיכוניים המזמינים של מונטסיראקי וסינטגמה, לחוות תרבות עכשווית וקולינאריה עשירה. באתונה תמצאו הכל – תרבות, היסטוריה, סיפורי מיתולוגיה, אתרים ארכיאולוגיים הנפערים בין בתים מודרניים, מוזיאונים מעולים, אוכל ושופינג והמון המון אווירה יוונית שלא תמצאו בשום מקום אחר.
לכל המידע על אתונה בירתה של יוון, הקליקו כאן…
פיראוס Piraeus
העיר הרביעית בגודלה ביוון, זאת שאורותיה מזכירים את חיפה, יושבת על הגבול בין עיר עצמאית לשכונה של אתונה הבירה. בפיראוס של היום מתגוררים כמעט מאתיים אלף תושבים, היא מתפקדת כנמל של אתונה והיא מקושרת לבירה גם בבנייה רציפה וגם כחלק ממערך התחבורה המטרופוליני. הגישה לפיראוס ממרכז אאונה היא קלה ונוחה, קו המטרו 1 (הירוק), ייקח אתכם ישר מכיכר מונסטירקי לפיראוס.
ההיסטוריה של פיראוס קשורה קשר הדוק לתפקידה הפוליטי של אתונה. מעיר גדולה בתקופה ההלניסטית, פיראוס של עד שנת 1834 הייתה כפר דייגים קטן. ב-1834 עם הכרזתה של אתונה לבירה, פיראוס הפכה לנמל הרשמי של המדינה היוונית המתחדשת והתיישבו בה המוני פליטים יווניים מאסיה הקטנה ככוח עבודה בנמל.
הנמלים של פיראוס
למטיילים באתונה שרוצים מעט לגוון, מומלץ לקפוץ לפיראוס להסתובבות קצרה. העיר יושבת על לשון אדמה שנכנסת לתוך המפרץ הסארוני שמסביבה כמה נמלים, כגון הזאה Zea המעוגל, המרינה הגדולה מלאת היאכטות, ומצד שני הקנטוריקו לימאני Kentriko Limani, נמל המעבורות הענק ממנו יוצאות ההפלגה לאיים שבמפרץ – סלמיס ואיגנה (ולשאר האיים בים האיגאי). סביב נמל המעבורות אזורי קניות חדישים והמוני מסעדות וטברנות.
בימי ראשון, רוחש וגועש בקרבת נמל המעבורות שוק הפשפשים הגדול של פיראוס. נמל נוסף בעיר הוא המיקרולימאנו Mikrolimano בגדה המזרחית של הלשון. מה שהיה פעם הנמל העותמני הוא היום הנמל של ספינות הדייגים. גם מסביב נמל הדייגים הקטן טברנות וחנויות והאווירה בו מזכירה כפר דייגים שלו. מעל הנמל הקטן רובע קסטלה Kastella, הרובע המגניב של פיראוס, בו בארים, מסעדות וחנויות בוטיק מיוחדות.
לחיפוש מקום לינה בפיראוס כבסיס לטיול באתונה ואתיקה, הקליקו כאן…
המוזיאונים של פיראוס
מלבד הנמלים, בפיראוס שני מוזיאונים לא רעים בכלל. במוזיאון הימי מוצגים המוני פריטים הסוקרים את התפתחות האימפריה הימית היוונית. מימי יורדי הים הפלשתיים ועד האימפריות הכלכליות של אונסיס ושאר הטייקונים המקומיים. במוזיאון לארכיאולוגיה הקטן של העיר, ממצאים במצב שימור מעולה מהתקופה הקלאסית וההלניסטית. כולל פסל הארד המפורסם של האל אפולו מהתקופה הקלאסית.
מנזר דפני
בדרך שבין פיראוס לאלאוסיס נמצא המנזר המקסים מהמאה השישית לספירה. המנזר קרוי על שם עלי שיחי הדפנה והוא הוקם על חורבות מקדש של האל אפולו, מי שרדף אחרי דפנה ובתפילתה לזאוס הפך אותה לעץ על מנת להצילה מידי בנו. המקדש נהרס עם הפלישה של הגותים בסוף המאה הרביעית לספירה והמנזר נבנה אחרי עזיבתם. במנזר פסיפסים מרהיבים ביופיים המתארים את ישו ושליחיו.
אלאוסיס Eleusis
העיר אלאוסיס הקטנה, נמצאת במרחק נסיעה של חצי שעה מערבה ממרכזה של אתונה. אלאוסיס של היום מחוברת כמעט באופן רציף על המטרופולין של הבירה. אך לעיר היסטוריה עתיקה וחשיבות במיתולוגיה משל עצמה. כיום באלאוסיס מתגוררים כשלושים אלף איש. חלקה העתיק נמצא לחוף מפרץ אלפסינה Elefsina ממש ממול לחופי האי סלאמיס. האתר המעניין בעיר הוא המוזיאון הארכיאולוגי. הוא נמצא ממש בפאתי האתר הארכיאולוגי הענקי בו חפירות של העיר מהתקופה העתיקה. העיר הייתה מקום הולדתו של אסקליוס Aeschylus. מי שנחשב לאבי הטרגדיה ואחד מגדולי המשוררים של יוון העתיקה.
אלאוסיס מזוהה עם סיפור עזיבתה של האלה דימטר את האולימפוס. זאת בשל כעסה על אחיה זאוס מלך האלים על שלקח חלק בחטיפת בתם המשותפת פרסופינה. פרסופינה נחטפה על-ידי דודה אל השאול פלוטון שהפכה לאשתו. דימטר ירדה מהאולימפוס והתיישבה באלאוסיס שם נבנה לכבודה מקדש. לאחר שטעמה פרסופינה בשאול מרימון, הוחלט כי תשוב אל חיק אימה בקיץ ותשוב אל השאול בחורף. מיתוס זה מסביר את עונות השנה. באביב, דימטר מצפה לביתה ולכן מברכת את האדמה בלבלוב. עם סתיו, כאשר יודעת שעוד מעט ביתה עוזבת, היא מייתמת האדמה מהעושר לקראת החורף.
השריד הארכיאולוגי החשוב ביותר שנותר מהעיר עתיקה הוא הטלסטריון Telesterion, המקדש הראשי בו נערכו טקסי החניכה האלאוסיניים בעת הקלאסית. במקדש זה נמצא הממצא הארכיאולוגי החשוב שמתאר את טריפטולמוס מקבל גרעין חיטה מדימטר, אולי האירוע המיתולוגי החשוב ביותר שנערך באלאוסיס.
הר פרניתה Parnita
מצפון לאתונה נמצא הרכס המסולע הגבוה בו מגוון אפשרויות לטיולי טבע וצפרות. הפסגה הגבוהה ברכס היא פסגת קרמבולה Karampola, גובהה כמעט 1500 מטרים מעל גובה פני הים. הישוב המרכז ברכס הוא אכארנס Acharnes, ממנו יוצא רכבל שמטפס לתוך הרכס. הרכס של הר פרניתה הפך למקום בילוי ובריחה פופולארי של תושבי אתונה, למקום של טבע שומם ואווירה הרבה יותר קרירה והררית. בתוך יערות הרכס שפע של שבילי הליכה. הרכס פופולארי מאוד בתקופה האביב אז ידוע בשל הפריחה המפוארת שבו.
מקדש אורופוס Oropos
כחמישים דקות נסיעה צפונה מאתונה, נמצא המקדש המבודד שהוקם עבור הגיבור המיתולוגי אמפיאראוס Amphiaraus. הגיבור הטראגי היה אחד משבעת הלוחמים שתקפו את תביי תחת הנהגתו של פולינייקס, בנו של אדיפוס, במאבקו מול אחיו ששלט בעיר. אמפיאראוס התנגד למסע המלחמה אך אשתו אריפילה Eriphyle שיכנעה אותו לצאת תמורת שוחד ובכך גזרה את גורלו.
מיתוס זה מסביר את החרבתה של תביי על ידי צאצאי השבעה – האפיגונים, ביניהם כמובן הגיבור דיומדס מארגוס שמפורסם בעיקר מסיפור האיליאדה. אמפיאראוס נבלע עם מרכבתו באדמה ממש לפני שהרגו אותו, חסד ממלך האלים זאוס שחיבבו. בנו אלקמאון הוביל את האפיגונים שנקמו בתביים על חילול גופות אבותיהם. לאחר מכן הרג אלקמאון את אימו אריפילה כנקמה על שגרמה למות אביו.
לפי אחד מסיפורי המיתולוגיה שב אמפיאראוס אל פני האדמה מהמעיין באורופוס. סביב המעיין נבנה מקדש קטן שבזמני עבר נחשב כמקום שמביא מזל טוב עבור מי שמשליך בו מטבעות. עם הזמן המעיין הפך למקום אליו באים אנשים מכל רחבי יוון על מנת להירפא. בתקופה ההלניסטית נבנה בו מקדש ולאחר מכן בתקופה הרומית כבר הפך לאתר ספא גדול. המבנה המרכזי באתר היה האנקימיטריון Enkoimitrion, מבנה אכסדראה ארוך (סטואה) בו נערכו הטקסים הפגניים במקדש.
מרתון Marathonas
כשעה נסיעה ממרכז אתונה מזרחה (חצי שעה צפונה משדה התעופה של אתונה), נמצאת מרתון. עיקר תהילתה של העיר הוא המרוץ האולימפי שנקרא על שמה, מסמל את מרחק ה-42 קילומטרים שהיה בין שתי הערים העתיקות. העיר הקטנה של ימינו יושבת על מישור מרתון, לא רחוק משדה הקרב בו נלחמו האתונאים בפולשים הפרסיים באחד הקרבות ההיסטוריים החשובים בפלישה. בקרבת העיר נמצא האגם המלאכותי שנקרא על שם העיר והמישור. ניתן לחצות את האגם על בכביש שבנוי על הסכר שעוצר את מימי האגם מלהציף את המישור.
ראפינה Rafina
עיירת החוף הפסטורלית ראפינה הוא אחד מאתרי התיירות הפופולאריים לטיול יום מאתונה. הכפר ממוקם במרחק נסיעה של חמישים דקות ממזרח לבירה, לא רחוק משדה התעופה. מיקומו של הכפר והנמל שלו מאפשרים גישה נוחה משדה התעופה לאיים ממזרח לבירה. בראשם גישה נוחה לאימפריית התיירות של מיקונוס. בכפר מבחר של חנויות, מסעדות דגים מעולות ואווירה נינוחה.
בראורון Brauron
האתר הארכיאולוגי של בראורון ממקום מצידו המזריח של נמל התעופה של אתונה. העיר המיתולוגית הייתה המקום ממנו הפליגו צבאות היוונים תחת פיקודו של אגממנון מלך מיקנה בדרכם לטרויה. בברואורון הקריב המלך המיקני את בתו איפיגנאה כפי שמפורט באחת מסיפורי הטרגדיה המפורסמים של העת העתיקה. בראורון הייתה עיר שמקודשת לאלה ארטמיס, אחותו התאומה של האל אפולון. כאשר צד אגממנון הוא חטא בחטא ההיבריס כאשר התרברב כי צד יותר טוב מאלת הצייד. אלת הצייד הנעלבת מנעה את הפלגת הספינות לטרויה עד אשר תוקרב בתו של החוטא.
האתר כולו בבראורון הוקדש לאלה ארטמיס. המבנה הגדול ששרידיו נותרו באתר הם אכסניית נערות הדובים, כחקל מהטקסים הפגניים שנערכו במקום. אל תחמיצו את המזבח שמחשיבים אותו לקברה של איפיגנאה. לפי אחד מהסיפורים, ארטמיס הצילה את איפיגנאה מסכינו של אביה והפכה אותה לכהנת במקדשה. במוזיאון הקטן שנבנה באתר שפע של פריטים שנחפרו באתר כולל פסלי נערות הדובים – הארקטוי Arktoi.
המקדש של האל פוסידון בכף סוניון Sounion
סוניון יושבת על הקצה של לשון היבשה שנמתחת מבויאוטיה ממערב ועליה בנוי המטרופולין של אתונה. כף סוניון היא מקום אסטרטגי עוד מימ קדם, יושבת על הגבול של המפרץ הסארוני במגעו עם הים האיגאי. בסוניון הוקם המקדש העתיק של האל פוסידון, אחד המקדשים המרשימים בכל אטיקה. שרידי המקדש העתיק ועמודיו עדיין עומדים בגאון בכף, הפכו לאחד מאתרי התיירות הפופולאריים באטקיה. האפריזיים של המקדש כללו תבלטים בהן כמה סצנות מיתולוגיות מפורסמות מאוד שמסקרות את חייו של תסאוס מלך אתונה, שלפי הסיפורים היה בנם גם של פוסידון וגם של איגאוס אביו הבן מוות, ששניהם שכבו באותו הלילה עם איתרה אימו בעיר טרויזן שמעבר למפרץ הסארוני.
לסיור שקיעה במקדש בסוניון (יציאה מאתונה), הקליקו כאן…
סלמיס Salamis
ממש ממול לחלקו המערבי של מטרופולין אתונה, נמצא האי הגדול סלמיס, שלמעשה הוא חלק מהמטרופולין. ניתן להגיע לאי בהפלגה קצרצרה מהמרינה של פרמה Perama, על קו החוף מערבית מפיראוס. הדמות המפורסמת שיצאה מהאי היא מלך האי איאס הגדול, בן דודו של אכילס שמלך על המירמודונים (הנמלים) באי אגינה.
איאס (או איאקס כמו קבוצת הכדורגל האמסטרדמית) היה אחד מחשובי הלוחמים היוניים במלחמת טרויה, התאבד לאחר שהוחלט שכלי הנשק של בן דודו אכילס שנהרג יעברו לבעלותו של אודיסאוס ולא אליו. האי גם מוכר כמקום בו ניצחו הכוחות הימיים היווניים את הספנות של הפרסים במה שמכונה קרב סלאמיס. אחד הקרבות החשובים במהלך הפלישה הפרסית במאה החמישית לפני הספירה. הגדולה בסלמיס היא סלמינה, עיר נמל קטנה.
אגינה Aegina
הבן דוד של סלמיס – אגינה, שוכן בלב המפרץ הסארוני במרחק הפלגה קצר מפיראוס. האי קרוי על שמה של אגינה, אימו של הגיבור איאקוס (מזאוס), וסבם של אכילס ואיאס. האי הוא המקום בו נולדו המירמידונים, הלוחמים הנאמנים של אכילס שנוצרו מהנמלים (מירמייקס). העיר הגדולה באי היא אגינה על קו החוף המערבי. ממש בפאתיה עומדים שרידי המקדש של אפולו שהיה פעיל במהלך התקופה הקלאסית.
להפלגה יומית מפיראוס לאגינה ואגיסטרי, הקליקו כאן…
אגיסטרי Agistri
האי הקטן של אגיסטרי מבצבץ מערבית מאגינה. האי עצמו הוא אי נופש פר אקסלנס שאהוד בעיקר על נופשים יווניים. קרבתו לאתונה (שעה במעבורת מנמל פיראוס), חופיו המטריפים והכפרים הקטנים והציוריים שלו, הופכים אותו ליעד עבור מי שרוצה חווית אי ייחודית בשילוב טיול עירוני באתונה.
האתר האטרקטיבי באי הוא החוף הנדיר של חאליקיאדה Chalikiada בקו החוף הצפון-מזרחי של האי. החוף הכמעט בלתי נגיש נחשב לאחד החופים הטובים בכל יוון, מדובר בחוף מוקף מצוקים שמזכיר את החופים המטורפים והבלתי נגישים של זקינתוס ולפקדה. החוף פופולרי מאוד ואתגרי, אם אתם מגיעים אליו תביאו את כל הציוד אתכם כי מדובר בחתיכת טבע מבודדת. אם החוף אתגרי מדי, ישנם חופים מעולים גם בקרבת מקום בכפר סקאלה Skala.