מסלול טיול – שבוע של ארכיאולוגיה בצפון הפלופונסוס ואתיקה
איפה נטייל? באתרים החשובים של יוון היבשתית מאתונה דרומה – אתיקה וצפון חצי האי פלופונסוס
מה המסלול? מסלול שמתחיל ומסתיים באתונה. מלבד אתונה, נלון גם בעיירה נאפפליו, ממנה נצא לטיול כוכב באתרים הארכיאולוגים החשובים של צפון-מזרח הפלופונסוס
מתי כדאי לטייל? כמעט בכל השנה
למי הטיול מתאים? המסלול מתאים לאוהבי יוון על כל פניה התרבותיות – אוכל, אתרים ארכיאולוגיים, ערים גדולות, אתרי טבע ועוד
באיילו כלי תחבורה נשתמש? חייבים רכב שכור, ניתן גם להשתמש ברכבת (לחלק מקטן מהאתרים)
מה מידת האינטנסיביות? מתחיל בטיול עירוני באתונה עם דגש על ארכיאולוגיה. לאחר מכן טיול רכוב ורגוע בטבע ובאתרים ארכיאולוגים + הפלגה על תעלת קורינתוס
מידע על מסלול הטיול
הטיול בצפון מזרח הפלופונסוס מתחיל ומסתיים באתונה הבירה. אתונה היא העיר הנגישה ביותר ביוון, בכל יום ישנן כמה טיסות של אל-על וחברות זרות המחברות את נתב"ג עם הבירה היוונית.
מאתונה הגישה אל האתרים הארכיאולוגיים של צפון הפלופונסוס היא דרך העיר קורינתוס. ממנה נסיעה קצרה לאתרים הארכיאולוגיים החשובים שבמיקנה, ארגוס ומקדשה של הרה שביניהן.
עיקר הטיולים במרחב הם או עצמאיים עם רכב שכור או באוטובוסים מאורגנים. הנסיעה והנהיגה במרחב הם קלים ונוחים מאוד, ככה גם הגישה חזרה לאתונה. רובם המוחלט של האתרים החשובים נמצאים במרחק נסיעה של חצי שעה מהעיירה הגדולה נאפפליו, בירתה הראשונה של יוון ואחד המקומות היפים והאטרקטיביים ביותר בכל הפלופונסוס.
לרכישה של כרטיס טיסה לאתונה, הקליקו כאן…
איפה לנים?
את הלילות הראשונים של הטיול נבלה בבירה התוססת והיפה של יוון. באתונה שפע עצום של מקומות לינה בכל הרמות. לרשימה של 12 מלונות לטיול קלאסי באתונה, הקליקו כאן… בהמשך נלון בקורינתוס ולאחר מכן את שאר הלילות בנאפפליו היפה.
למציאת מקום לינה בנאפפליו, הקליקו כאן…
פירוט ימי הטיול
יום 1: אתונה – סינטגמה, מונסטיראקי
נתחיל את מסלול הטיול בטעימה מבירתה הנצחית של יוון – אתונה. באתונה עומדים זה מול זה אתרי מורשת שהציתו את התרבות המערבית כולה זאת לצד אווירה עירונית מתקדמת. המורכבות של אתונה בין עבר והווה היא שיוצרת עיר כל-כך מרתקת ומפעימה, של חדש וישן, של קלאסי ומודרני. בעיר כמה מהאתרים האייקונים ביותר באירופה בראשם כמובן האקרופוליס.
לרגלי המקדשים הקלאסיים נפרשים הרחובות הים תיכוניים המזמינים של מונטסיראקי וסינטגמה, בהם ניתן לחוות תרבות עכשווית וקולינאריה עשירה. באתונה תמצאו הכל – תרבות, היסטוריה, סיפורי מיתולוגיה, אתרים ארכיאולוגיים הנפערים בין בתים מודרניים, מוזיאונים מעולים, אוכל ושופינג והמון המון אווירה יוונית שלא תמצאו בשום מקום אחר. (לטיול באתונה כדאי להקדיש לפחות שלושה ימים, על מנת להגיע לכל אתרי החובה שבעיר, להלן מסלול מקוצר במה שבאמת חייבים לראות בעיר).
למציאת מקום לינה באתונה, הקליקו כאן…
- נתחיל את טיולנו באתונה בלב ליבה של העיר המודרנית – כיכר סינטגמה. סינטגמה היא הלב הממלכתי והתחבורתי של אתונה. בניין הפרלמנט היווני חולש על חלקה המזרחי ובינו לבין הכיכר שוכן המוניומנט של קבר החייל האלמוני. בכל יום ראשון בשעה 11 נערך הטקס המפורסם בו חיילי האבזונס (המשמר הלאומי), מבצעים את טקס החלפת המשמרות המרהיב ממול המוניומנט.
- מסינטגמה נלך מערבה על מדרחוב ארמו, רחוב הקניות המיתולוגי של אתונה, אל עבר כיכר מונסטיראקי, הלב העירוני והאנושי של אתונה. בדרך הקצרה, נסתה מעט דרומה ונבקר במיטרופולי, הקתדרלה (בהשאלה מהעולם הקתולי) של אתונה. המיטרופולי יושבת על חלקו הצפוני של רובע הפלאקה התוסס. היא נבנתה באמצע המאה ה-19 והיא מבין האתרים החשובים של הכנסייה האורתודוכסית.
- נטייל בסביבת כיכר מונסטיראקי. נרד דרומה מהכיכר עם השוק (שוק הפשפשים פעיל בימי ראשון), נחלוף בחורבות ספריית אדריאנוס אל עבר האגורה הרומית. באגורה הרומית נבקר במגדל הרוחות המפורסם.
- מהאגורה הרומית, שהייתה מרכזה של העיר בתקופה הרומית, נלך מעט מזרחה אל האגורה, אתר ארכיאולוגי שחושף בפנינו את לב העיר בתקופה הקלאסית (כחמש מאות שנה לפני התקופה הרומית). נבקר בסטואה של אטאלוס המשוחזרת בו כיום נמצא מוזיאון האגורה. מבין ההריסות והחפירות נמשיך אל עבר המקדש של הפייסטוס, אל האש, בין האתרים השמורים ביותר באתונה ששרדו מהתקופה הקלאסית.
יום 2: אתונה – האקרופוליס
מתחם האקרופוליס (העיר העלית) הוא שיאו של מה שנקרא העולם הקלאסי. האקרופוליס ומקדשיו היו הביטוי המושלם לתקופה האמנותית והפילוסופית המופלאה. בארכיטקטורה של האקרופוליס התבטאו בצורה המיטבית כל הערכים הנעלים של הקלאסיקה – איזון, סימטריה והומאניות. הפרתנון (Parthenon), קודש הקודשים של העיר העלית שהיה מקדשה של אתנה הבתולה (אחד מגילגולי הייצוג של האלה), הוא אחד מהאתרים המוכרים ביותר באירופה וסימלה הבלתי מעורער של יוון (העתיקה והמודרנית).
- נתחיל את יום הטיול השני שלנו באתונה בגבעת האראופגוס, בה נערכו המשפטים של אתונה העתיקה ונתחיל את הטיפוס אל עבר האקרופוליס. ניכנס לאתר דרך שער ביולה ומקדש אתנה ניקה שבהמשכו הפרופילאה.
- משער הכניסה לאקרופוליס נלך אל הארכתאום, מבנה שידוע ידוע בעיקר בשל חמש הקריאטידות (עמודים תומכים בצורה של אישה) שמחזיקות את מה שנותר מגגו.
- מהארכתאום נמשיך אל הפרתנון. הפרתנון הוא המקדש האייקוני מוקף העמודים שנבנה בשנת 447 לפני הספירה לכבוד הניצחון של היוונים ודחיקת הפרסים, כהודיה לאלת הניצחון אתנה. המתחם שהוקדש לאתנה הבתולה היה גם מקום האוצר של אתונה ובו אחסנו את הזהב. הוא נבנה ביוזמתו של פריקלס ותחת תכנונו של פידיאס. בעת השליטה העות'מאנית המקדש היה מחסן נשק שהתפוצץ כאשר פגז וונציאני פגע בו בשנת 1687.
- מהאקרופוליס נרד דרומה אל ההרודיון, התיאטרון הרומי האייקוני מהמאה השנייה לפני הספירה. בתיאטרון השמור נערכים כיום הופעות והצגות תיאטרון במהלך ימי הקיץ. מההרודיון נלך לאורך חורבות הסטואה של אאומנס עד לתיאטרון דיוניסוס, מקום הלידה של עולם התיאטרון.
- נסיים את הטיול האינטנסיבי בעולם הקלאסי במוזיאון האקרופוליס החדיש, בו מוצגים רבים מבין הממצאים הארכיאולוגיים שבאתר הענק.
- עם בוא הערב נלך אל מקדש זאוס האולימפי הסמוך ולשער אדריאנוס.
- נצא מהמקדש ונלך עוד קצת מזרחה אל האצטדיון הפאן-אתני (קלימרמרו), המקום בו נערכו המשחקים בתקופה הקלאסית ובו שבה לתחייה האולימפיאדה המודרנית בשנת 1896.
יום 3: אטיקה – אלאוסיס וקורינתוס
היום השלישי לטיול יוקדש לחלקה הדרום מערבי של אתיקה לביקור בכמה מהאתרים הארכיאולוגיים השמורים והיפים בכל יוון. נבקר באתר הארכיאולוגי של אלאוסיס ומשם נמשיך לאקרוקורינתוס, העיר העילית של קורינתוס.
- עם בוקר נצא מאתונה מערבה אל עבר האתר הארכיאולוגי שבאלאוסיס, כ-30 דקות נסיעה ממרכז העיר, לגדת מפרץ אלפסינה. אלאוסיס היא העיר המקודשת של אלת התבואה דימטר, בה העניקה לטריפטולמוס את גרעין החיטה, מה שנחשב במיתולוגיה להולדת החקלאות.
- מאלאוסיס נמשיך מערבה אל גבול הפלופונסוס, אל העיר קורינתוס, מרחק נסיעה של שלושת רבעי השעה. נחצה את התעלה המפורסמת ונמשיך לאתר הארכיאולוגי החשוב של קורינתוס העתיקה, במרחק חמישה קילומטרים דרומה מהעיר של ימינו. נבקר במקדש אפולו ושרידי האודיאון, שניהם מהתקופה הרומית ובנביעה המפורסמת של פירנה, המתנה של אל הנהר אסופוס לסיזיפוס מלך קורינתוס, על שגילה לו כי זאוס חטף את ביתו (על כך נענש סיזיפוס באחד העונשים הידועים ביותר של המיתולוגיה היוונית).
- מקורינתוס העתיקה נטפס על ההר שחולש עליה מדרום אל עבר המבצר העצום ששוכן באקרוקורינתוס. העיר העילית היה המקום הקדוש של העיר העתיקה, עם השנים נבנה עליו מבצר עצום שעבר את ידיהם של כל שליטי יוון מהתקופה הביזנטית. במעלה ההר חומות המבצר מהם נוף פשוט מהמם של כל צפון הפלופונסוס והמפרץ הקורינתי. בפינה הצפון מזרחית של המבצר נמצאים חורבות מקדש אפרודיטה, המקדש אליו התייחס פאולוס בשתי האגרות לקורינתיים, חלק מהברית החדשה, היות וחלק מהפולחן לאלה כלל מעשי זנות.
- לעת ערב נחזור מהאקרוקורינתוס אל העיר הגדולה קורינתוס לטיול קצר במרכז העיר ובסביבת המרינה השוקקת.
למציאת מקום לינה בקורינתוס, הקליקו כאן…
יום 4: תעלת קורינתוס, האתר הארכיאולוגי בנמאה ונאפפליו
את היום הרביעי לטיול נקדיש לפלא של תעלת קורינתוס. התעלה היא אחד הסמלים המובהקים ביותר של יוון המודרנית והישגיה. התעלה מחברת את המפרץ הסארוני עם המפרץ הקורינתי, אורכה שישה קילמוטרים ורוחבה כעשרים מטרים בלבד. מקורינתוס ניכנס אל תוך מקבץ הערים המיתולוגיות של צפון מזרח הפלופונסוס, אל העתיקות של נמאה. מנמאה נמשיך לטיול אחר הצהריים בעיר היפה נאפפליו, בירתה הראשונה של יוון המודרנית.
נאפפליו או נאופליון ההיסטורית הייתה מקום לידתו של החכם באדם פלמדס, שיצא עם היוונים לטרויה. פלמדס היה מי שהמציא את הכתב, את משחקי הקוביות ועוד, אך הרגיז מאוד את הפיקח מבין הגובורים המיתולוגיים – אודיסאוס כאשר חשף את שפיות דעתו עת התחזה למשוע וניסה להימלט מלצאת לטרויה. אודיסאוס רקח מזימה בה הואשם פלמדס בבגידה ביוונים והוצא להורג. אביו נאופליוס (שעל שמו נקראת העיר), נקם ביוונים עם שובם כאשר הוביל את הספינות המפליגות דרומה להתרסק על צוקים באי אביה.
- מוקדם בבוקר נצא מקורינתוס לאיסתמיה שבקצה המזרחי של התעלה.
- באיסתמיה נעלה על אניה שתיקח אותנו לאורכה של תעלת קורינתוס.
- מקורינתוס ניסעה כחצי שעה פנימה לתוך הפלופונסוס לאתר הארכיאולוגי בנמאה.
- באתר הארכיאולוגי נבקר במקדש זאוס ההרוס שידוע בשל תשעת העמודים שנותרו על תילם מהמאה הרביעית לפני הספירה. לאחר מכן נבקר במוזיאון הארכיאולוגי הקטן שמוקדש לממצאים מהאתר.
- מנמאה ניסע כארבעים דקות דרומה אל עיר הנמל היפה נאפפליו, העיר המיתולוגית נאופליון של המלך נאופליוס.
- נצא לטיול של ערב במרכז העתיק של העיירה היפה, בסמטאות סביב כיכר פיללינון Filellinon.
יום 5: נאפפליו, טירינס וארגוס
נתחיל את היום החמישי בטיול באתריה החשובים של נאפפליו. העיירה של היום נבנתה על-ידי הסרניסימה, הרפובליקה הוונציאנית ששלטה בה לפני כמה מאות שנים. רובם של הבתים של העיירה וחלק גדול מאתריה נבנו על-ידי הוונציאניים. לאחר מכן נצא לאתרים הארכיאולוגים בקרבת העיר, לטירינס ולעיר המיתולוגית החשובה ארגוס, מי שנחשבת לערש התרבות היוונית. ארגוס הייתה עירה של איו, אישה שזאוס התאהב בה ובעל אותה (והרה כעונש הפכה לפרה). איו נדדה עד מצריים שם הולידה את אפפוס. מצאצאיה היו גם אג'יפטוס (אבי המצרים) ודנאוס (אבי הדנאים – עמי יוון). בזמן מלחמת טרויה, העיר הייתה תחת שליטתו של דיומדס, מהחשובים מבין הגיבורים היווניים.
- עם בוקר נטפס על מצודת פלמידי Palamidi שחולשת על העיר מכיוון דרום מזרח. המצודה היא אחד המבנים האיטלקיים המיוחדים שמחוץ לאיטליה. נחשבת למבנה האיטלקי הגדול ביותר שנבנה מחוץ לגבולות המגף. מהמצודה נוף מרהיב של העיירה ושל מי מפרץ ארגוליס.
- נשוב אל מרכזה העתיק של העיירה ומשם נפליג למבצר הוונציאני באי בורצ'י Bourtzi.
- נשוב את נמל נאפפליו ונעזוב את העיר צפונה אל האתר הארכיאולוגי בטירינס, שבפאתיה הצפוניים של העיירה.
- בטירינס נבקר בתל בוגבה של 25 מטרים עליו חפירה של ארמון עתיק מהתקופה המיקנית. סביב הארמון חורבות של חומה עתיקה שלפי האגדה נבנתה על-ידי הקיקלופים.
- מטירינסס ניסע רבע שעה מערבה לארגוס.
- נתחיל את טיולינו בארגוס בטיפוס על מצודת לריסה המרשימה שממערב לעיירה של ימינו.
- מהמצודה נרד לפאתיה המערביים של היירה שם האתר הארכיאולוגי הרומי של ארגוס, בו תיאטרון עתיק וחורבות של מרחצאות.
- מארגוס נשוב אל מקום הלינה בנאפפליו.
יום 6: ההראון ומיקנה
את יום הטיול השישי נקדיש ברובו למיקנה העתיקה. מיקנה הייתה אחת הערים החשובות בהיסטוריה הפרה-קלאסית של יוון (התרבות המיקנית), וממנה יצא המלך אגממנון בראש חיילותיו אל עבר העיר טרויה. נסיים בערב בעיר היפה נאפפליו, שתהייה הבסיס לטיול בצפון מזרח חצי האי. לפני הביקור במיקנה נעצור באתר הארכיאולוגי החשוב של ההראון – מקדשה העתיק של הרה.
- עם בוקר נצא מנאפפליו אל עבר ההראון, עשרים דקות נסיעה צפונה. ההראון היה מקדשה המרכזי של האלה הרה, ואחד המקדשים הגדולים והחשובים של התרבות הקלאסית.
- מההראון נצא אל עבר האתר הגדול והשמור של מיקנה, במרחק נסיעה של רבע שעה צפונה. מיקנה הייתה המקום בו נוצרה התרבות המיקנית הקדומה. תרבות זו נפוצה בכל רחבי יוון במהלך האלף הראשון לפני הספירה. מבחינה כרונולוגית, הסיפורים של המיתולוגיה היוונית התרחשו בתקופה המיקנית. על כן העיר היא בעלת חשיבות ראשונה במעלה באותם סיפורים. נבקר במתחם של ארמונות אותם חשף הארכיאולוג הגרמני היינריך שלימן ב-1874.
- באתר הארכיאולוגי נבקר בשער האריה המפורסם של העיר ובמה ששלימן כינה כקברו של אגממנון.
- לאחר מכן ניכנס אל המוזיאון הארכיאולגי המרשים של מיקנה, בו ממצאים שנאספו מהאתר הארכיאולגי.
- בדרכנו דרומה נעצור בבית האוצר של אטראוס.
- ממיקנה, נצא דרומה לנסיעה של חצי שעה בחזרה למקום הלינה בנאפפליו.
יום 6: אפידאורוס ואתונה
את יום הטיול השישי נקדיש לאתר הארכיאולוגי המופלא של אפידאורוס. האתר מוכר בעיקר בשל התיאטרון הענקי ששרד בדרך פלא עוד מהמאה הרביעית לפני הספירה, מהתקופה ההלניסטית. התיאטרון של אפידאורוס הוא אחד השמורים בכל יוון והוא מושך כמות נכבדה של תיירים. התיאטרון ידוע בשל האקוסטיקה הכמעט מושלמת שביציעיו. הוא עבר שחזור אינטנסיבי לאחר תום החפירות בסוף המאה ה-19 וכיום הוא עומד כמעט בשלמותו.
- עם בוקר נצא מנאפפליו לנסיעה של חצי שעה מזרחה אל עבר האתר הארכיאולוגי הגדול באפידאורוס.
- נתחיל את הביקור באפידאורוס בתיאטרון העתיק של אסקלפיון.
- לאחר ביקור בתיאטרון נלך אל המוזיאון הארכיאולוגי הסמוך, בו ממצאים מחפירות בקרבת התיאטרון ומאתרים נוספים סביב העיירה של ימינו.
- נצא לטיול ברחבי האתר הארכיאולוגי, בו חפירות החופשות את אפידאורוס של התקופה הקלאסית. בלב האתר נמצאים החורבות של ההאסקפליון, המקדש המקומי לכבודו של אל הרפואה אסקלפיוס, ילדי העיר העתיקה. המקדש היה אחד מהמקומות החשובים ביותר בעולם הרפואה העתיק.
- מאפידאורוס נחזור אחר הצהריים לאתונה, בנסיעה של שעתיים בערך, בה נסיים את טיולינו.