הרקליון – נופש וטיול בבירת כרתים
הרקליון היא העיר הגדולה ביותר באיי יוון. היא בירתו של האי היווני הכי גדול, האי כרתים המפואר, מקום לידתו של מלך האלים זאוס וכיום אימפריה בלתי מתפשרת של נופש וחופים מטריפים. הרקליון של היום היא הבסיס העירוני המרכזי לנופש בחופי צפון האי, בקרבת מרחבי הריזורטים של חופי איוס ניקולאוס וחרסוניסוס. בעיר יש הכל – שופינג, חיי לילה, מסעדות מעולות, מוזיאונים ואטרקציות חשובות.
כמה זמן צריך לטיול בהרקליון?
לטיול באתרים של הרקליון + באתר של קנוסו, כדאי להקדיש יום שלם. לשופינג, בילויים, חיי לילה ועוד, כדאי לבוא כל ערב מריזורטי הנופש ולהינות מאווירה ססגונית וכייפית של עיר גדולה.
להזמנת דיל של טיסה + מלון + העברות באי כרתים החלומי, הקליקו כאן…
יעדי הנופש העיקריים בריביירה של הירקליון הם חרסוניסוס במרחק של חצי שעה נסיעה מזרחה ואיוס ניקולואוס במרחק של שעה נסיעה מזרחה.
לרשימה של 8 מלונות הכל כלול לנופש משפחתי או זוגי בחרסוניסוס, הקליקו כאן…
ל-8 מלונות הכל כלול לנופש רומנטי באיוס ניקולאוס, הקליקו כאן…
מה חייבים לראות ולעשות בהרקליון?
- שופינג ובילויים בכיכר אלפתרייס וברחובות דיקאוסיניס Dikeosinis ודדלו Dedalou
- הקסם של הים התיכון ממצודת קולס Koules הוונציאנית
- ממצאים חשובים במוזיאון הארכיאולוגי של הרקליון
- לבלות עם הילדים באקווריום של כרתים בטלסוקוסמוס Thalassokosmos
- נופש הכל כלול למשפחה עם עם הבן זוג בחרסוניסוס או איוס ניקולאוס
- הפלגה לאי ספינלונגה
- להכיר את המלך מינוס והמינותאורוס בארמון של קנוסוס Knossos
לכל המידע על טיול בכרתים, הקליקו כאן…
לרשימה של 8 ריזורטים לנופש המשפחתי המושלם בכרתים, הקליקו כאן…
לרשימה של 8 ריזורטים לנופש הזוגי המושלם, הקליקו כאן…
מהי הרקליון?
הרקליון היא שילוב מרהיב של עיר גדולה ממש עם כל הכייף של הנופש באיי יוון. זוהי העיר הכי גדולה מחוץ ליוון היבשתית והיא מהווה בסיס איתן לטיול עירוני, אתרים ומקומות בילוי ושופינג עבור מי שבא לכרתים בעיקר לנפוש.
להפלגה לאי ספינלונגה המופלא ליד הריזורטים של אלונדה, הקליקו כאן…
- עיר הבירה של כרתים היא שער הכניסה לאי הענקי
- בהרקליון מתגוררים כמעט מאתיים אלף איש מה שהופך אותה לאחת מהערים הגדולות ביוון
- שדה התעופה הגדול של העיר נמצא ממש בשכונותיה המזרחיות, מרחק נסיעה של דקות ספרות עד מרכזה
- גלעין העיר העתיק (בקצה הערבי של הנמל) מוקף כולו בחומה ושרידי ביצורים, לכן שמה הטורקי של העיר הוא קנדיה (Kandia), משמע עיר מבוצרת
- הרקליון הייתה בעברה מקום הנמל של האימפריה היוונית הקדומה – התרבות המינואית. התרבות שסגדה לשוורים (על בסיס סיפור חטיפת אירופה, הנסיכה מצור שזאוס חטף אותה במטמורפזה של שור), שלטה בימי הים התיכון עד המאה ה-15 לפני הספירה, כאלף שנים לפני ייון הקלאסית
- העיר קנוסוס הייתה אחת מהערים החשובות במיתולוגיה היוונית, בה שלט המלך מינוס, בנם של זאוס ואירופה (על שמה נקראת היבשת כולה) ובה נערכו לא מעט מסיפורי המיתולוגיה היוונית. קנוסוס הקדומה קבורה כיום מעל הרובעים הדרומיים של הרקליון וחלק ממנה נחשף בחפירה ארכיאולוגית
לרכישה של כרטיס טיסה לכרתים דרך אתונה באופן עצמאי, הקליקו כאן…
מפה של הרקליון
איך מגיעים להרקליון?
טיסות להרקליון
נמל התעופה הבינלאומי הרקליון ניקוס קאזאנצאקיס (HER) Heraklion International Airport Nikos Kazantzakis – נמל התעופה של הרקליון הוא המרכזי באי כרתים ואחד מנמלי התעופה הגדולים ביוון כולה, שני מבחינת כמות הנוסעים אחרי נמל התעופה של אתונה. הוא שוכן על החוף, צמוד לעיר ממזרח, במרחק נסיעה של 10 דקות ממרכזה ועשרים דקות באוטובוס (קו מספר 1).
לאוטובוס של העברות מנמל התעופה של הרקליון לרתמינון, הקליקו כאן…
להזמנת דיל של טיסה + מלון + העברות לריזורטים שליד הרקליון, הקליקו כאן…
תחבורה בהרקליון
הרקליון היא המרכז התחבורתי של כרתים גם באוויר וגם בקרקע. העיר שוכנת בלב האי הגדול (בקו החוף הצפוני), על הכביש המהיר מספר 90 שמחבר אותה לרתמינון וחאניה. כביש מהיר מספר 97 חוצה את האי מהרקליון דרומה לכיוון חוף הנופש המפותח מאטלה Matala.
- התחבורה הציבורית של הרקליון כוללת בעיקר קווי אוטובוס גם עיורניים אבל גם בינעיורניים המגיעים לערים הגדולות האחרות של האי ולעיירות הנופש המרכזיות
- התחנה המרכזית של הרקליון נמצאת ממזרח למרכז העיר העתיקה, אוטובוסים לכל כיוון ברחבי האי ובמחיר ממש משתלם
- כלי תחבורה משמעותי נוסף הן המוניות. המוניות הן פיתרון מעולה לנסיעות קצרות בתוך הערים, או חיבור בין הערים למלונות ברביירות הסמוכות. המוניות בכרתים לרוב אינן יקרות. הן לעתים הפיתרון הכמעט בלעדי לנסיעות מהעיר חזרה למלון אחרי בילוי בערב או בלילה
לכל המידע על השכרת רכב ביוון, הקליקו כאן…
כל מה שיש לראות ולעשות בהרקליון
טיול במרכז העיר העתיקה של הרקליון
הכניסה לעיר העתיקה של הרקליון היא דרך כיכר אלפתרייס (Plateia Eleftherias) רחבת הידיים והמסחרית. ממנה יוצאים שני רחובות הקניות התוססים דיקאוסיניס (Dikeosinis) ודדלו (Dedalou) בהם תמצאו חנויות, רשתות בינלאומיות ועוד. שני הרחובות מובילים ללב ליבה של העיר העתיקה – כיכר האריות הקטנה והעמוסה.
לסיור קולינרי בכל המטעמים המתחבאים של הרקליון, הקליקו כאן…
הכיכר המרכזית גם נקראת כיכר וניזלאו Venizelou (על שמו של ראש ממשלת יוון המיתולוגי), סביב הכיכר המוני שולחנות של מסעדות שכמעט ונוגעים במזרקה העתיקה שבלב הכיכר. מזרקת האריות או מזרקת מורסיני (Morosini) כשמה המקורי, הייתה מזרקה וונציאנית שהציגה בראשה את האל פוסידון שמסביבו ארבעה אריות יורקי מים. הפסל נהרס על ידי הטורקים ונשארו רק האריות שהפכו לסימלה של העיר. לא רחוק נמצאת הכנסייה האורתודוכסית היפה איוס מיניאס Agios Minas.
לכרטיסי עליה לאוטובוס Hop-on Hop-off בכל אתריה המרכזיים של בירת האי, הקליקו כאן…
ממש ליד הכיכר הקטנה נמצאת הבזיליקה של מרק הקדוש ובהמשך הלוג'ה הוונציאנית, כיום בית העירייה של הרקליון. בגב הלוג'ה נמצאת כנסיית איוס טיטוס המרובעת שהייתה בעברה גם מסגד. משם יוצא גם הציר המרכזי צפונה לכיוון נמל העיר. הכניסה לנמל היא דרך כיכר עגולה שבמרכזה פסל שלושת הדולפינים החביב. מהכיכר נמתח שובר הגלים המערבי של הנמל עליו בנויה מצודת קולס (Koules) הוונציאנית שנבנתה במאה ה-16.
לחיפוש מקום לינה בריביירה של הרקליון, הקליקו כאן…
המוזיאון הארכיאולוגי של הרקליון
בקצה הצפוני של כיכר אלפתרייס עומד אחד ממוזיאוני הארכיאולוגיה החשובים ביוון ובכל אירופה. המוזיאון הארכיאולוגי של הרקליון נחשב לשני בחשיבותו בכל יוון, אחרי המוזיאון הארכיאולוגי של אתונה. בעוד אחיו האתונאי הוא הגראונד זירו של התרבות הקלאסית (סביב המאה החמישית לפני הספירה), המוזיאון בהרקליון הוא הגראונד זירו של התרבות המינואית (3000 לפנה"ס עד 1500 לפנה"ס). תרבות ארכאית זו היא אולי הציוויליזציה הקדומה החשובה ביותר בהיסטוריה, יחדיו עם התרבות המצרית העתיקה.
- רובם של הממצאים במוזיאון הגיעו מהחפירות בקנוסוס הסמוכה ומהחפירות באתר הארכיאולוגי של איה טריאדה Agia Triada בקו החוף הדרומי, שעה נסיעה מהרקליון
- הממצאים החשובים במוזיאון כוללים את פסל "אלת הנחשים" מקנוסוס (Minoan snake goddess). פסל מהמאה ה-16 לפני הספירה. הפסל מתאר אישה חשופת שדיים המחזיקה בשתי ידיה נחשים
- בתצוגה המוני פסלים, פרסקאות, תבליטים וכו' בהם מתוארים שוורים, הסמל של התרבות המינואית (על פי המיתולוגיה – אביו של המלך מינוס בעל את אימו 'אירופה' כדמות שור ו-"בנו" של מינוס היה המינותארוס – חצי שור חצי אדם)
- הממצא הכי מפורסם במוזיאון הוא דיסקית פייסטוס (Phaistos Disc). הדיסקית הקדומה מתקופת הברונזה היא נכס מחקרי עבור ארכיאולוגים. היות והיא כנראה העדות הקדומה ביותר לקיומו של דפוס למרות שהתחריטים עליה עדיין לא פוענחו בבירור
לרכישת כרטיס מקוון למוזיאון הארכיאולוגי של הרקליון, הקליקו כאן…
האקווריום של כרתים בטלסוקוסמוס Thalassokosmos
האקווריום הענקי של הרקליון ממוקם במרחק נסיעה של עשרים דקות על קו החוף מזרחה בפרבר גורנס (Gournes). באקווריום אוסף מרשים ביותר של בעלי חיים ימיים מקוטלגים לפי נושאים. האקווריום כולו הוא תת קרקעי וממוזג, מקום בריחה מעולה עם הילדים אם קצת נמאס לכם מהשמש והים.
הארמון של המלך מינוס בקנוסוס Knossos
האתר הארכיאולוגי החשוב של העיר הקדומה קנוסוס נמצא באזור גבעתי בפאתי הרקליון, מרחק נסיעה של רבע שעה ממרכז העיר. הארמון בקנוסוס הוא אחד מאתרי הארכיאולוגיה החשובים והשמורים בכל יוון. הארמון נחפר במקור על-ידי צוותו של הארכיאולוג הבריטי ארתור אוונס בתחילת המאה ה-20. אוונס חשף באתר את הכתבים המינואים הקדומים, הכתב הלינארי A והכתב הלינארי B. הכתב הלינארי B פוענח לבסוף בשנות החמישים, הכתב הראשון עדיין לא. שני הכתבים הללו הם מבין העדויות הקדומות ביותר לכתב שנמצאו.
- כיום אתר החפירות פתוח לקהל והפך לאחד האתרים הפופולאריים בכל כרתים
- ניתן לשוטט בין עשרות שרידי חדרי הארמון בכל האתר. הממצא המפורסם ביותר באתר הוא קיר הפרסקו הנדיר שנשמר מאחורי שלושה עמודים
- הארמון כולו היה בנוי בצפיפות ורציפות וכלל תיאטרון, מחסני מזון, חדרי מגורים, מקדשים ועוד
- בארמון עדות למערכת ביוב מתקדמת (בטח לאלף השני לפני הספירה), מה שמעיד על רמתה הטכנולוגית הגבוהה של התרבות המינואית
לרכישת כרטיס כניסה מקוון לאתר הארכיאולוגי של קנוסוס, הקליקו כאן…
נופש ומלונות בחופים של הרקליון
רצועת המלונות מהרקליון ועד חוף חרסוניסוס Hersonisos ופוטאמוס Potamos
רצועת המלונות הארוכה של הרקליון, פרוסה מזרחה מהבירה (פחות או יותר מאזור האקווריום והלאה) ועד לחוף פוטאמוס. מפוטאמוס עד לסיסי (Sissi – עיירה קטנה מזרחית להרקליון) ישנה מעין הפוגה ובסיסי הרצועה ממשיכה. אורכה של הרצועה כמעט שלושים קילומטרים כמעט רצופים.
הרצועה כוללת המון סוגי מלונות ברמות שירות שונות. בעיקר תמצאו בה חופים נקיים ומאובזרים היטב לרווחת מיליון פלוס התיירים שמגיעים לעיר בכל קיץ. רצועת החוף לרוב היא חולית והיא יותר רחבה מהרצועה המתחרה של חאניה ממערב.
לחיפוש מקום לינה בריביירה של הרקליון, הקליקו כאן…
להזמנת דיל של טיסה + מלון + העברות באי כרתים החלומי, הקליקו כאן…
חוף איסטרו Istro (מזרח האי – קו החוף הצפוני)
חוף איסטרו הוא שם כולל למקבץ של תריסר חופים שמצטופפים בין מצוקים נמוכים שיורדים לים. החופים החוליים נוצרו כחלק ממבנה גיאולוגי ייחודי היוצר שלושה לשונות ים שחודרים למפרץ מיראבלו (Mirabello – החלק הצר ביותר של כרתים) בקרבת הכפר איסטרו. בין שלושת הלשונות שני מפרצים גדולים שביניהם מקטעי החוף. הכפר איסטרו ממוקם במרחק נסיעה של שעה מזרחה מהבירה הרקליון.
בכפר ולאורך החופים נוצרה רצועה יחסית מפותחת של מלונות וריזורטים. הכפר איסטרו עצמו מלא במסעדות דגים מעולות וטברנות, לרווחת התיירים שמגיעים אל חופיו. החופים עצמם עלולים להיות צפופים אך הם מאוד נקיים ועם מתקנים טובים. צבע הטורקיז העז של הים בין ההרים הקירחים הגולשים אל הים, בתוספת הנידחות היחסית של האזור מעניקים תחושת רוגע, שלווה וחיבור עם הטבע והבריאה.
חוף סיסי Sissi
החופים בקרבת האי סיסי ידועים בשקט וברוגע שלהם. הכפר נמצא במרחק נסיעה של ארבעים דקות מזרחית מהרקליון. בכפר כמות מרשימה של ריזורטים יוקרתיים לנופש ובקרבתם כמה חופים מהממים שמבצבצים בין המפרצונים של קו החוף. החופים עצמם מאובזרים היטב ובגב החוף שפע של מסעדות, טברנות וכו', רובם שייכים כאמור לריזורטים.
חופי הריזורטים של איוס ניקולאוס Agios Nikolaos
רצועת החוף של איוס ניקלואוס ואלונדה נחשבת למרכז הנופש הגדול והמתפתח ביותר בכרתים, יחדיו עם הריזורטים של חוף חרניסוס. זוהי רצועה של חופים מרהיבים, עיירות תיירותיות וכל הכייף של כרתים המפותחת, עם המון ריזורטים של הכל כלול. במקום נמצאת גם טירת ספינלונגה Spinalonga, באי מבוצר ממול הכפר פלאקה. טירה וונציאנית זו היא יעד הפלגה פופולארי מאוד על תיירים. קו החוף המזרחי של איוס ניקולאוס מרוחק מהרקליון בנסיעה של כמעט שעה.
לכל המידע על איך למצוא מקום לינה בכרתים, הקליקו כאן…
לרשימה של 8 ריזורטים לנופש המשפחתי המושלם בכרתים, הקליקו כאן…
קנוסוס במיתולוגיה היוונית
כאשר חטף זאוס את אורופה הנסיכה של צור כאשר הפך עצמו לשור, הוא שחה עם הנסיכה הפיניקית עד לכרתים מכורתו. מכשהגיעו לאי הוא בעל אותה והיא ילדה לו שלושה בנים. מיתוס מכונן זה מתייחס לכינונה של יבשת אירופה שנקראה על שמה של הנערה החטופה. אורופה (אירופה) ילדה לזאוס שלושה בנים שאחד מהם, מינוס, הפך למלך האי.
- מינוס עצמו הוא הכוכב של כמה סיפורי מיתולוגיה חשובים כגון הסיפור של המינותאורוס (בנם של פסיפאה אשת מינוס והשור הלבן ששלח פוסידון לעזרת הכתרתו של מינוס למלך האי ועל כן הוא חצי אדם חצי שור)
- הגיבור האתונאי תסאוס הרג את המינטאור כאשר הצליח להמלט מהלבירינת (מבוך). הוא לא יכל לעשות כן אילולא עזרתה של אריאדנה בתו של מינוס
- תסאוס לקח עימו את אריאדנה להפלגה לאתונה. בדרך נטש אותה בדרך באי נקסוס (Naxos) שם פגש אותה אל היין דיוניסוס והפכה לאשתו
מינוס ודיידלוס
- מינוס היה מי שהביא את הממציא האתונאי דיידלוס (Daedalus) לכרתים
- דיידלוס עזר לפסיפאה להתאחד עם השור הלבן (אביו של המינותאורוס)
- לאחר הלידה דיידלוס בנה עבור מינוס את הלברינת על מנת לכלוא את יצור הכלאיים
- מינוס כלא במבוך גם את דיידלוס וגם את בנו איקרוס (Icarus)
- דיידלוס התקין לו ולבנו כנפיים והם ברכו לכיוון סיציליה. בדרך איקרוס חטא בחטא ההיבריס וטס קרוב מדי לשמש וכך נחרץ גורלו (השעווה שחיברה את הכנפיים לגופו נמסה והוא נפל לים)
- מינוס רדף אחרי האב הממציא לסיציליה אולם בתפנית חדה בסיפור שם מצא שם את מותו
- עם מותו מינה אביו את מינוס לשופט המתים. שפט יחדיו עם אחיו רדמנתיס (בנם של זאוס ואורופה) ואייאקוס (בנם של זאוס ואגינה וסבו של אכילס)
בתו של מינוס הייתה פדרה (Phaedra), אשתו הרשמית של תסאוס המלך האתונאי. היא מי שגרמה למותו של היפוליטוס. נכדו של מינוס, אידומנאוס היה אחד ממחזריה של הלנה מספרטה. בשל כך היה גם אחד ממצביאי הצבא שהיה עליהם לעזור להשיב את הלנה מטרויה.
סרפדון, אחיו של מינוס ורדמנתיס, מצא את מותו בטרויה. נהרג מידיו של אכילס לאחר שיצא לעזור לבן בריתו פריאמוס מלך טרויה. אם כך, כרתים למרות כל מאורעות ההיסטוריה שעברו עליה תמיד נקשרה קשר גורדי ליוון. בה גם החלה ההתקוממות העממית בראשית המאה העשרים והדרישה המוחלטת להכללתה ביוון המודרנית.