דרום הפלופונסוס – אתרים ארכיאולוגיים וחופים מרהיבים
החלק הדרומי של חצי האי פלופונסוס הוא חוויה כפרית יוונית מרהיבה של ים, חופים וארכיאולוגיה. בדרום הפלופונסוס תמצאו את יוון הגלעינית, הפחות ממוסחרת והיותר אותנטית. כפרי דייגים עם סחורת ים משובחת, אווירה נינוחה על חופים מרהיבים, טיולים בהרים ונופי ים מטריפים.
- החבלים המפורסמים של לקוניה ממזרח ומסיניה ממערב הם מבין חבלי הארץ החשובים ביותר של ההיסטוריה היוונית העתיקה
- בליל קסום של היסטוריה קלאסית (הליגה הפלופונסית), מיתולוגיה (הלנה מספרטה, הדיוסקורים אחיה, נסטור מלך פילוס ועוד), עיירות של כובשים וונציאנים ועות'מאניים ולבסוף ההתעוררות הלאומית של יוון המודרנית, כולם מגולמים היטב בחבל הארץ רחב הידיים
כמה זמן צריך לטיול בפלופונסוס?
לטיול בדרום הפלופונסוס, באתרים לאורך קו החוף על ציר מזרח מערב, יש להקדיש לפחות שלושה ימים (יום לכל לשון יבשה שבין המפרצים).
כל מה שחייבים לראות ולעשות בפלופונסוס
- לתצפת על הנוף מהמבצרים העיליים של מונמבאסיה ומיסטראס
- לחפש את הלנה בספרטה
- לחוות את המאני – טבע, טרקים הררים וכפרי דייגים צבעוניים
- בטן-גב מטריף בחוף סימוס שבאי אלפוניסוס
- ביקור מלכותי בארמונו של המלך נסטור ליד פילוס
- טירות ונופים בלתי אפשריים בחוף ווידוקוליה
לכל המידע על טיול בחצי האי פלופונסוס, איפה ללון? היכן לטייל? ומה לאכול?
למציאת מקום לינה בפלופונסוס, הקליקו כאן…
מהו דרום הפלופונסוס?
דרום הפלופונסוס מורכב משני חבלי הארץ המיתולוגיים של לאקוניה (Laconia או לאקדימון) במזרח ומסיניה (Messinia) במערב. כיום שני חבלי הארץ מוגדרים גיאוגרפית כנפות. אך ההיסטוריה המדממת של יוון העתיקה + סיפורי המיתולוגיה, הפכו את שני חבלי הארץ למושגים טעונים במיוחד. אם נגיד זאת בלקוניות (קצר וקולע, על שם חבל הארץ), לדרום הפלופונסוס חלק נכבד באבני המסד של מה שאנו מכירים כיוון.
- חבלי הארץ גובלים מצפון עם ארקדיה (Arcadia) החבל הפראי של המיתולוגיה' ואליס (איליה Ilia) ממערב
- מדרום קו החוף הים תיכוני כולל שני מפרצים גדולים – מפרץ לקוניקוס (Lakonikos) ממזרח ומפרץ מטיניאקוס (Messiniakos) ממערב
- באופן שמעט מזכיר את המבנה של חלקידיקי בצפון, המפרצים יוצרים שלוש לשונות יבשה
- ממערב הלשון של העיר פילוס שגובלת ממערב בים היוני
- במזרח הלשון עליה חולשת מונבאסיה שגובלת ממזרח בים האיגאי
- באמצע, בין שני המפרצים, חבל המאני הכפרי והמקסים
העיר ספרטה המיתית, בירתה של לאקוניה, הפכה למושג ידוע של חברה מיליטריסטית על סף הפסיכוטית ומעין גלגול מוקדם (ונערץ) של התרבות הפשיסטית. ספרטה הובילה את הליגה הפלופונסית, הכוח העיקרי ששלט ביוון בתקופה הקלאסית. הייתה במידה רבה אחראית למניעת הפיכת דרום הבלקן לחלק המהאימפריה הפרסית בעת העתיקה.
ספרטה דיכאה באכזריות את בני העיר השכנה מסנה (Messene בירת מסיניה). הפכה את כלל בני העיר למעמד העבדים שמשרת אותה. היא הייתה גם עיר הולדתה של הלנה מספרטה, לאחר מכן הלנה מטרויה. הלנה הייתה האישה היפה בהיסטוריה שבגינה פלשו היוונים לטרויה.
מפה של דרום הפלופונס
איך לתכנן מסלול טיול בדרום הפלופונסוס?
כיום דרום הפלופונסוס הוא חוויה תיירותית מרנינה. בליל קסום של המון ים, הרים, כפרי דייגים פסטורליים, חופים שהם נס גיאולוגי, עיירות היסטוריות מבוצרות והמון המון אופי. הדרום של הפלופונסוס הוא חוויה יוונית מעט שונה מתרבות הנופש של האיים, או מטיול ארכיאולוגי ותרבותי בבירה אתונה התוססת. האווירה הנינוחה והנופים המרהיבים הם רקע פסטוראלי לטיול חלומי שמתמצת היטב את המהות הגרעינית של התרבות היוונית.
- תכנון טיול בדרום הפלופונסוס הוא חוויה מעט מורכבת בשל תנאי השטח הכפריים והריחוק היחסי של כמה מאתרי החובה
- דרום הפלופונסוס מתחלק גיאוגרפית לשלוש לשונות יבשה בין שני המפרצים של קו החוף הדרומי והתכנון יחולק בהתאם לשלושה מקטעים
- האתרים המרכזיים בדרום הפלופונסוס מרוכזים בקצוות של שתי לשונות היבשה החיצוניים (מונמבאסיה והאי אלפוניסוס בקצה הדרום מזרחי, מתוני ופילוס בקצה הדרום מערבי) ובשני חלקי המאני (לשון היבשה המרכזית)
- המאני מחולק גם כן לחלקו הצפוני – רכס הר טאיגטוס (Taygetos) שם עתיקות ספרטה והעיירה החרבה המדהימה מיסטראס (Mystras), וחלקו הדרומי – כפרי הדייגים (בראשם לימֶני) של המאני החיצוני
- את החיבור שבין המקבצים כדאי מאוד לעשות דרך הכבישים הכפריים המקסימים שיאפשרו לכם קצת ללכת לאיבוד בתוך המרחב הנינוח והמרווח של יוון הכפרית
כל מה שיש לראות ולעשות בחלקו הצפון-מזרחי של הפלופונסוס
מונמבאסיה Monemvasia
העיירה הקטנה מונמבסיה יושבת על אחד מהפלאים הגיאולוגים היותר מרהיבים של הים האיגאי. פירוש שמה של העיירה בה מתגוררים כארבעת אלפים תושבים היא 'כניסה אחת' ביוונית וזאת בעצם מהותה. העיירה נמצאת על שן יבשתית מפלסית עם סלע ים עצום שגובהו כשלוש מאות מטרים.
צורתו הלא רגילה של ההר / מצוק מזכירה את הגיאולוגיה של גיברלטר בקצה המערבי של הים התיכון. על כן העיירה מכונה "גיברלטר של יוון". מונמבאסיה מתחברת עם הפלופונסוס (העיירה יפירה Gefira) באמצעות טרומבולו (באיטלקית גשר יבשה). טרומבולו זוהי רצועת סחף חול דקה וארוכה שמחברת את האי של המצוק עם יוון היבשתית.
טיול במונמבאסיה
העיירה הקטנה יושבת בקצה המזרחי של המצוק העצום והיא מוקפת חומה. מהעיירה יוצא גרם מדרגות שמטפס לפסגת המצוק שם תמצאו את כנסיית האיה סופיה היפייפיה מהמאה ה-13. הכנסייה היא כל מה שנותר מחלקה העילי של העיירה. בשיא גודלה איכלסה העיירה עשרות אלפי תושבים תחת שליטת האימפריה הימית הוונציאנית. הייתה חלק ממערך המסחר של וונציה במזרח הים התיכון.
העיירה שווה ביקור במיוחד בשל המראה הגיאולוגי הלא רגיל שלה והנוף המרהיב שנשקף ממעלה המצוק. החומה של העיירה נותרה כמעט בשלמותה וניתן לטייל לכל אורכה. גובהה הוא כשלושים מטרים וארוכה כמעט קילומטר. אל תחמיצו גם ביקור בקתדרלה הוונציאנית היפה של העיר התחתית הכריסטוס אלקומנוס (Christos Elkomenos) לה מגדל קמפינלה מרשים כיאה למסורת האיטלקית.
למציאת מקום לינה במונמבאסיה, הקליקו כאן…
האי אלפוניסוס Elafonisos וחוף סימוס Simos
בקצה הדרומי של הלשון המזרחית בדרום הפלופונסוס, לא רחוק ממונבאסיה, נמצא האי הקטן אלפוניסוס. האי נמצא במרחק של שלוש מאות מטרים מהכפר פונטה (Pounta) על לשון היבשה. הוא נגיש במעבורות וסירות שיוצאות מהכפר אל עבר העיירונת אלפוניסוס שבצפון האי. מדרום לאי, במרחק של שישה קילומטרים נמצא אחד האיים בהם ביקר אודיסאוס האי קיתירה (Kythira) המפורסם.
האי אלפוניסוס ידוע בעיקר בשל חוף סימוס המרהיב שבדרומו. החוף המפורסם הוא אחד החופים הטובים והפופולאריים בדרום יוון. מתחרה בתהילתו בחופי איי יוון המפורסמים. החוף החולי הרחב נמתח ברצועה המזרחית של דרום האי ממול לחצי אי חולי שהתחבר עם החוף בשל סחף החול. חוף סימוס מאובזר יחסית למעמדו כחוף טבע פראי. יש בקרבתו שפע של טברנות ובארים לרווחת הרוחצים.
לטיול יום לאי אלפוניסוס (יוצא מהרקליון שבכרתים), הקליקו כאן…
יראקי Geraki
עיירונת במעלה כתפי רכס פראנונאס (Parnonas) שידועה בעיקר בשל הכנסיות הביזנטיות היפות שבסביבתה. יראקי נמצאת במרחק נסיעה של שעה צפון מערבית ממונמבאסיה. יראקי ניבנתה יחדיו עם מיסטראס ומונמבאסיה על-ידי הפרנקים (צלבנים) ונמסרה לידי האימפריה הביזנטית. היא משלימה את שתי אחיותיה המפורסמות בכיתור המרחב הגיאוגרפי של דרום הפלופונסוס. גם ביראקי יש מבנה של עיר עלית ועיר תחתית ומעל ניצבת קסטרו (מצודה) שמחפה על המרחב.
ביראקי ובסביבתה כמה כנסיות ביזנטיות אייקוניות שהפכו לסיבה העיקרית להגיע למרחב ההררי הדי נידח. הידועות שבהן היא איה פראסקבי (Agia Paraskevi) ואיוס גאורגיוס (Agios Georgios). בקרבת יראקי במרחב הכפרי ישנן עוד כמה כנסיות ביזנטיות. כולן במבנה ארכיטקטוני של צלב יווני עם בנייה מסיבית וכבדה ביותר.
מיסטראס Mystras
כשעה נסיעה בהרים מעל קלמטה (העיר והזיתים), ממש ליד ספרטה המיתולוגית, נמצאת עיר הכנסיות המופלאה מיסטראס. מיסטראס היא אחד מפלאי ההדר הימי ביניימי של הפלופונסוס. ממוקמת על כתף הר טאיגטוס המיתולוגי. העיר נבנתה על ידי הפרנקים באמצע המאה ה-13. עברה לאחר מכן לידי האימפריה הביזנטית בשלהי ימיה המפוארים. מיסטראס היא אחת הדוגמאות היפות של הסגנון הביזנטי המאוחר. אימפריה שהצליחה לשרוד את כל ימי הביניים עד לכיבוש בירתה קונסטנטינופול על-ידי המוסלמים באמצע המאה ה-15.
מיסטראס של היום היא כמעט כולה אתר ארכיאולוגי. בבתיה (בעיקר בקאטו חורה) מתגוררים כארבעת אלפים איש בלבד. העיר העלית היא אתר ארכיאולוגי מרשים. עדות לפאר התרבותי והעוצמה הצבאית של האזור. העיר כמעט וננטשה בקרבות מלחמת העצמאות היוונית, כאשר העות'מאנים טבחו את התושבים המתבצרים. תושבי העיר שנותרו התיישבו בעיר ספרטי המודרנית, מעט ממזרח.
טיול במיסטראס
כיאה לעיר ימי ביניימית הררית, מיסטראס מתחלקת לכמה רובעים נפרדים. בחלוקה גסה, מיסטראס מחולקת לעיר עלית 'אנו חורה' ועיר תחתית 'קאטו חורה'. בעיר העלית היה המרכז השלטוני ושם נמצאת הקסטרו (המצודה) והארמון של הקיסר של מוראה (Morea). הפלופונוסוס היה תחת שלטון סמי-אוטונומי של הפרנקים בשלהי ימי הביניים. הם כינו את חצי האי 'מוראה' על שם מקום הארמון.
בעיר העילית תמצאו גם כנסיית האיה סופיה היפה. הקסטרו של מיסטראס היה מקום המפגש המיתולוגי של פאוסט עם הלנה מטרויה (הנסיכה היפייפייה מספרטה השכנה) ביצירת המופת של הענק הגרמני בן המאה ה-18 יוהן וולפגנג פון גתה.
בעיר התחתית, אל תחמיצו ביקור בוורונדוכיון (Vorontochion). הוורונדוכיון הוא מרכז תרבותי דתי ודוגמה מרהיבה לסגנון הארכיטקטוני של התקופה הביזנטית המאוחרת. לא רחוק מהוורונדיכיון נמצאת המיטרופוליס, הקתדרלה העתיקה של העיר. המיטרופוליס היא מהבניינים העתיקים ביותר של מיסטראס. היא עמוסה בציורי קיר דתיים ומסוגננים.
לחיפוש מקום לינה במיסטראס, הקליקו כאן…
ספרטה Sparta
העיר המיתולוגית ספרטה בדרום הפלופונסוס היא מבין הערים החשובות של יוון העתיקה. העיר הייתה המהות של לאקוניה (Lakonia), חבל הארץ עליו חלשה (כל דרום מזרח חצי האי) וממנו בא המושג שמתאר היטב את אופיה הנוקשה של העיר המיתית. כיום לא רחוק מהאתר של ספרטה העתיקה נמצאת העיר המודרנית ספרטי (Sparti), בה מתגוררים כעשרים אלף איש. ספרטי היא מקום הישוב המודרני שנבנה עם שוך הקרבות של מלחמת העצמאות היוונית אשר ריכז תושבים מכמה עיירות שנפגעו במהלכם.
לסיור מודרך באתר הארכיאולוגי של ספרטה, הקליקו כאן…
ספרטה המיתולוגית וההיסטורית
המושג ספרטה הפך לאחד מהאלמנטים היותר מפחידים של מושגי יוון העתיקה. מבחינה היסטורית, ספרטה בשיאה הייתה גורם מאיים של עיר תחת משטר צבאי נוקשה שכל תכליתה הייתה מוכוונת למלחמה וכיבושים. העיר נודעה בעיקר כמי שעמדה בראש הליגה הפלופונסית. היא שעצרה כמעט לבדה את פלישת הכוחות הפרסיים ליוון (המלך ליאונידס צועק במבטא סקוטי גאה "זוהי ספרטה" בסרט 300). ספרטה הייתה חברה צבאית נוקשה מאוד שהתפשטה בכל רחבי דרום חצי האי. בעיקר ידועה השתלטותה על העיר מסנה ממערב והשיעבוד המוחלט של תושביה כמשרתים של הספרטנים.
העיר המיתולוגית ספרטה הייתה מקום הולדתה של הלנה מספרטה. הלנה נולדה מזרעו של זאוס לאחר שאימה לדה (Leda) נאנסה על ידי ראש האלים שהתחפש לברבור. יחד עימה נולדו שלושת אחיה, פולידאוקס גם כן מזרעו של זאוס, וקסטור וקליטמנסטרה מזרעו של טינדראוס מלך ספרטה. קליטמנסטרה (Clytemnestra) התחתנה עם המלך אגממנון ממיקנה והיא שהרגה אותו עם שובו מטרויה. אגממנון הוביל את צבא יוון לטרויה בשם אחיו מנלאוס, בעלה של הלנה ומי שהוכרז כמלך ספרטה, לאחר שפאריס (Paris), הנסיך הטרויאני זכה באהבתה של הלנה מהאלים.
האתר הארכיאולוגי בספרטה
האתר האריכאולוגי של ספרטה העתיקה אינו מאפשר הצצה לתוך יוון המיתולוגית. כיוון שספרטה סמכה על עוצמתה, העיר לא הייתה מוקפת בחומה ולכן לא הרבה שרד מהעיר מהתקופה היוונית העתיקה. הריסות מקדש ארמיס אורתיה (Orthia) הן אולי ה'רליק' הכי מוכר מהתקופה ההיסטורית העתיקה. אולם מה שנותר מהמקדש הוא דווקא מהעת הרומית אז שוחזר המקדש ונבנה מחדש.
המוזיאון הארכיאולוגי של ספרטה
אחד המוזיאונים הארכיאולוגיים הכי מעניינים בדרום יוון. המוזיאון מרכז את הממצאים מהאתרים הארכיאולוגיים בקרבת ספרטה ויש בו כמה מוצגים מרתקים. עיקר הממצאים הם מהתקופה הרומית, אז כל האזור חווה מעין פריחה מחודשת כיוון שהרומאים העריצו את החברה הספרטנית וראו בה אורים ותומים עבורם. אוסף הפסיפסים של המוזיאון כולל את תיאור אכילס מחופש לאישה ומסתתר באי סקירוס (Skyros). סצנה המתארת את ניסיונה של אימו של אכילס, תטיס (Thetis) להציל את חיי בנה לאחר שידעה כי ימצא את מותו בטרויה.
חצי האי מאני Mani – המאני הפנימי והמאני החיצוני
המאני הוא שם כולל לשטח של מערב לאקוניה, חצי האי המרכזי מבין שלושת חצי האיים של דרום הפלופונסוס (פילוס ממערב וחצי האי עליו יושבת מונמבאסיה ממזרח). המרחב הגדול נחשב לכמעט לא מיושב וטבעי לחלוטין. המאני החיצוני כולל את רכס הר טאיגטוס (Taygetos).
רכס הרים שמעברו השני ישבה ספרטה והוזכר רבות בסיפורי המיתולוגיה היוונית. המרחב של המאני החיצוני כולל כמה כפרים שמעליהם מנזרים עתיקים ויפים. המאני הפנימי הוא קו החוף שמדרום לרכס ההר ולמאני החיצוני. המאני החיצוני הוא לשון ים יחסית ארוכה שלכל אורכו רכס ארוך של הרים. בחופי המאני הפנימי כמה כפרים ציוריים שאהובים מאוד על היווניים כמקום לחופשת קייץ. המאני הוא חצי האי המרכזי מבין שלושת חצאי האיים שמבקעים את קו החוף הדרומי של הפלופונסוס.
למציאת מקום לינה לנופש ולטיול במאני, הקליקו כאן…
יתיו Gythio וחוף מברובוני Mavrovouni
עיירת המרינה ייתיו היא מרכז הנופש העיקרי של המאני. היא נמצאת בקו החוף הצפון מזרחי של חצי האי מאני ויש בה ובסביבתה שפע של מקומות הארחה ומלונות. מדרום לעיירה נמצא חוף מברובוני הארוך והמקסים, ובדרך נמצא האיון קרנאה (Kranae) בו נמצא מגדל טזאנטאקיס (Tzannetakis) החביב, לא רחוק מהמגדלור הגבוה של האיון. מדרום נמתח חוף מברובוני הארוך והחולי. החוף משתרע במפנה דרומי לאורך שישה קילומטרים. לאורך החוף שפע של ספורט ימי ומתקני חוף מעולים. בגב החופים מלונות ובתי הארחה ושפע של מסעדות, טברנות ועוד.
לימני Limeni
כפר קטן בקו החוף המערבי של המאני הפנימי עם קו חוף ציורי ומקסים. סביב החוף של לימני שפע של מקומות אירוח כחלק מתרבות הנופש הפנים יוונית. החוף עצמו צר עם זיזים אך ישנה גישה למים דרך דקים. חוף רחצה מסודר ישנובכפר ניאו איטילו (Neo Itilo), כחמש דקות נסיעה מזרחה.
מסנה Messene
האתר הארכיאולוגי של מסנה ממקום במרחק נסיעה של ארבעים דקות צפון מערבית מקלמטה. מבחינה היסטורית, מסנה מוכרת בעיקר כעיר העבדים של הספרטנים, עיר שעברה שיעבוד אכזרי לחברה המיליטריסטית העוצמתית שמעבר לרכס טאיגטוס. הספרטנים החריבו את מסנה והיא נבנתה מחדש רק בתקופה ההלניסטית בידי מתיישבים מהעיר תביי שמצפון למפרץ קורינתוס.
באתר הארכיאולוגי ניתן לראות חלקים מהעיר החדשה של מסנה שבנו התבניים. את העיר הקיפה חומה ענקית שנותרו ממנה חלקים כמו גם כמה מגדלי שמירה מרשימים לאורכה. החלק המיוחד ביותר באתר הוא שער ארקדיה הענקי, שחלקים ממנו שרדו, כולל המשקוף העצום שכיום שכוב בחציו על הקרקע. בסמוך שרידי אצטדיון ענקי ששרד באופן מיטבי את שיני הזמן.
לרכישת כרטיס כניסה מקוון לאתר הארכיאולוגי של מסנה, הקליקו כאן…
קורוני Koroni
העיירה היפה קורוני נמצאת באמצע לשון יבשה קטנה. היא ממש בקצה הדרום מזרחי של חצי האי המערבי שבדרום הפלופונסוס. יחדיו עם מתוני, קורוני נבנתה ביוזמתם של הוונציאנים. היא שימשה את נתיבי המסחר של הסרניסימה (כינויה של האימפרייה הוונציאנית). החלק המהמם ביותר בעיירה הוא מנזר טימי פרודרומוס (Timi Prodromos) העצום ששולט על העיירה מגבעה מעליה.
המנזר המרשים נבנה על חורבותיה של מצודה וונציאנית ואין מילים לתאר את הנוף הנשקף ממנו. העיר הוונציאנית כולה התקיימה בין חומות המבצר, העיירה של היום לאורך קו החוף, נבנתה עם תום מלחמת העצמאות של יוון בשנת 1830 בסגנון בנייה שמזכיר את כפרי האיים היווניים. העיירה אהודה מאוד על נופשים ומטיילים, בעיקר בשל החופים היפים שבקרבתה והאווירה המרהיבה של בתיה.
מתוני Methoni
העיירה התאומה של קורוני יושבת מהצד המערבי של חצי האי המערבי של דרום הפלופונסוס, במרחק נסיעה של 35 דקות מקורוני במזרח. המבצר של מתוני יושב על איון מחובר בשובר גלים שנקרא בורצי (Bourtzi). הוא נבנה על ידי הוונציאנים והוא מחובר בגשר שבנו הצרפתים במאה ה-19 שחיבר אותו לעיירה שביבשה. המבצר הוא אחד האתרים המרתקים בכל דרום הפלופונסוס, כולל שילוב מרהיב של אדריכלות איטלקית, צרפתית ועות'מאנית.
פילוס Pylos
העיר המיתולוגית פילוס, היא עירו של המלך נסטור (Nestor). נסטור היה אחד ממצבאי הצבא היווניים שיצאו לטרויה ומי שמצא את הדרך להשיב את אכילס למלחמה. פילוס היא כיום עיירת חוף קטנה ומנומנמת. בעיירה מתגוררים כחמשת אלפים תושבים ומרכזה היא הכיכר בעלת השם הסופר יצירתי – "הכיכר המרכזית של פילוס". הכיכר הרחבה היא מרכז החיים של העיירה. יש בה שפע של בתי-קפה וטברנות ממש על חוף מפרץ פילוס או מפרץ נאבארינו (Navarinou – שמה האיטלקי של העיירה).
להזמנת מקום לינה בפילוס, הקליקו כאן…
ממערב לעיירה נמצאת הטירה החדשה של פילוס (מתכתבת עם הטירה הישנה שליד חוף ווידוקוליה). הטירה בצורת משושה מושלמת עם חומות מסיביות. ניתן לטפס על החומות ולשטוף את העינים בנוף המרהיב של המפרץ והאי ספקטוריה שממול. בסמוך לטירה המוזיאון הארכיאולוגי של פילוס. בו ממצאים מרתקים מהאתר המרשים של ארמון המלך נסטור שמצפון. לעיירה גם היבטוריה מודרנית חשובה בעיקר לעצמאות יוון אך עם השלכות לכלל האזור. בשנת 1827 הצי הבריטי בשילוב כוחות עם הצרפתים והרוסים לכד את הצי העות'מאני במפרץ נאברינו בעל הלוע הצר והשמיד אותו. לקרב נאברינו התוצאות היו הרות אסון עבור התורכים. הקרב החל את התהליך בו יוון השתחררה מהאחיזה העות'מאנית. הקרב סימל גם תחילת השתלטותה של בריטניה על הים התיכון המזרחי.
לטיול קיאקים במפרץ נאברינו (יוצא מקלמטה), הקליקו כאן…
ארמונו של נסטור מלך פילוס
האתר הארכיאולוגי החשוב ממוקם במרחק נסיעה של עשרים דקות צפונה מפילוס המודרנית. שוכן בגבעות מעל ימת דיבאריו (Divariou) וחוף ווידוקוליה. הארמון מהתקופה המיקנית הוא אתר ארכיאולוגי פעיל. רובם של הממצאים במקום מתוארכים למאה ה-14 לפני הספירה. ככל הנראה הארמון נהרס בשריפה בשנת 1200 לפני הספירה. הממצאים בארמון מבשרים על הקידמה המדהימה של יוון העתיקה, הרבה לפני התקופה הארכאית והקלאסית, כשש מאות שנה מאוחר מכן. באתר נמצאו קברים מקושטים, פרסקאות עם ציורים והמון כתובות חקוקות על אבנים.
חוף ווידוקוליה Voidokoilia
פילוס יושבת מול האי הארוך ספקטריה (Sfaktiria) שחותם את המפרץ ממערב. מצפון לאי שמורת טבע יפייפיה של ימת דיבאריו (Divariou) שממערב לה. בין הימה לים האיגאי הרצועה המרהיבה והבלתי נתפסת של חוף ווידוקוליה (Voidokoilia). החוף הוא אחד החופים הטבעיים המרהיבים ביותר בפלופונסוס. צורתו היא של פרסה מושלמת והוא מוקף משני איבריו במצוקים שחותמים אותו. מרוב שצורתו עגולה וגאומטרית, קשה להאמין שהחוף טבעי.
בראש המצוק הצפוני של החוף בית קברות מיקני ומצידו השני חוף קסום נוסף – חוף גלוסה (Glossa) הקטנטן. החוף הוא רצועת חול קטנה ומוקפת צוקים בקצה של לגונה צרה שחודרת מן הים. על המצוק מדרום לחוף ווידוקוליה יושבת הטירה העתיקה של נאבארינו. הטירה נבנתה בתחילת המאה ה-13 על-ידי הצרפתים (הצלבנים) בדרכם לארץ ישראל במסגרת מסע הצלב הרביעי. מה שנותר מהטירה היא החומה המערבית הארוכה שלה. בסמוך לטירה נמצאת המערה של נסטור, על שמו של המלך המיתולוגי של פילוס.
לטיול יום (יוצא מקלמטה) לחוף ווידוקוליה המרהיב וללגונה, הקליקו כאן…